17. touko, 2015

Kevätahventa

Ahvenen käyttäytymistä on tarkotius pohtia, purkaa ja jakaa.
Kirjoittelen tänne tässä kesän mittaan omia ajatelmiani, joita saa, ja on hyväkin kommentoida.Asioista saa olla myös erimieltä.

Näin keväällä ahvenen käyttäytymiseen vaikuttaa eniten kutu aika. Kutu tapahtuu varsin isolla aikavälillä touko-kesäkuussa. Olen huomannut, että kutu alkaa lammissa ja pikkujärvissä ensin ja sitten alkavat kutea isompien järvien ahvenet.(Meriahvenesta saa joku muu havainnoida) Isommissa järvissä ahvenen kutu tapahtuu usein niin, että matalissa mantereen lähellä olevissa lahdissa kutuahventa saa ensin ja sitten kutu siirtyy pikkuhiljaa selkävesille. Kutuaikaan vaikuttaa vedenlämpö varmaan eniten.

Mielestäni on tärkeätä tuntea ja tietää nämä seikat, niin pysyy ahvenen perässä paremmin. Ahven on kutuaikaan isoissa parvissa ja kun parven löytää, niin kalaa voi saada hyvin.Väärässä paikassa onkiessaan saattaa tulla väärä käsitys, ettei ahven syö ollenkaan.Ahven myös liikkuu paljon ja selkävesien isomuksetkin saattavat tulla ihan matalaan ja onkimiehen ulottuville.Pyyntivälineinä ovat hyviä syvemmissä paikoissa pilkit ja jigit. Matalempiin paikkoihin käy mato-onki.Myös täkyonkea kannattaa koettaa.

Kalapaikkoja ovat esim. kutulahtiin johtavat salmet, kutulahtien edustalla olevat syvänteet, karikot ja kaislikot. Monesti veteen hakaava lokkiparvi ilmaisee kalapakan.Kun ahven iskee pikkukalaan, niin silloin monet iskut ovat turhia ja täkykala pääsee karkuun. Se kuitenkin pökertyy ahvenen iskusta ja nousee pintaan tai hyppii säikkynä pinnassa. Tähän iskee lokki ja tarkka kalamiehen silmä havainnoi tämän luonnon näytelmän. Siinä on onkipaikka tasurille. Siihen kannattaa jigillä heittää.Näin keväällä tuo täky on usein särkeä tai salakkaa.

Olen saanut tälläisestä paikasta keväällä tasurilla hienoja ahvenia. On käynyt niin, että osa kaloista on kuteneita ja osa kutemattomia.

Nämä kalapaikat ovat sellaisia paikkoja, joista myöhemmin kesällä saa onkia ihan tyhjää. Ne vaan sattuvat olemaan ahvenen kutuvaelluksen reitillä ja parvi innostuu matkallaan syömään.

Toinen mukava hetki kevät ahvenen pyynnissä on se kun ahven on kutenut ja alkaa pikkuhiljaa palata takaisin kudulta. Olen tavoittanut ahventa kaislikoista, jossa se viipyy vain vähän aikaa. Täyttää siis mahansa kutun jälkeen ja palaa makoilemaan jonnkiin. Nämä hetket ovat mato-ja täkyonkijan kultahetkiä. Olen löytänyt järvikaislikoista tosi komeita ahvenia. Nämä ovat niitä selkäahvenia, jotka käyvät kudulla ja ovat tällöin tavoitettavissa paljon helpommin kuin muulloin. Monta mukavaa auringon nousun hetkeä olen soutuveneessä kaislikon reunassa istuen vaimon kanssa viettänyt.Koho painuu syvään ja vapa taipuu raskaasti. Toinen hyvä hetki on auringon lasku. Tähän onkimiseen liittyen täytyy korostaa aurinkolasien merkitystä. Polarisoivat aurinkolasit ovat iso apu. On myös mukava seurata kun kirkkaassa vedessä ahvenet piiritävät veneen ja uivat hiljaa ja kiireettä ympärillä.Monesti aurinkoinen ja lämmin ilta on hyvä kalahetki. On myös nautinnollista olla ja seurata keväistä luontonäytelmää.

Olla ihan hiljaa ja katsella kuunnella kevättä.:)

Uusimmat kommentit

15.09 | 13:19

Reissusta palattu. Ongenteko ja valmistautuminen pilkkikautta varten hyvässä vaudissa.

31.03 | 17:24

Tarjous: 4kpl 50mm/40cm vihreällä kärjellä 100€+postit

31.03 | 17:09

Mihin hintaan 3 kpl 50mm/40cm vihreällä kärjellä?

17.03 | 20:32

Terve Oskari. Saat 4kpl 40cm/50mm Modattu Delfin vihreällä kärjellä 100€+postit 8€. Varmaankin ensi viikolla saisin valmiiksi. Laita yhteystiedot ja kännykkänumero sähköpostiini kirpunvapa@gmail.com j

Jaa tämä sivu